2013. augusztus 31., szombat

Posta

Berlinben volt több, hagyományos postahivatal, ahol mindig tömött sorokban álltak a németek különböző méretű dobozokkal - köszönhetően az internetes vásárlás szabályainak (ti. vissza lehet küldeni mindent, és vissza kapod a pénzt). Voltak ezen kívül olyan közértek, ahol szintén volt csomag/levél felvétel, ezek ugyanúgy működtek, mint a hagyományos posták, csak kicsiben. Nálunk 2 megállón belül minimum 4 posta volt kint, és valószínűleg van, amiről nem is tudok. :)

Na most, Hollandiában nincs postahivatal, az internet szerint. Vannak levelesládák, amibe két irányból lehet a levelet dobni: ha külföldre szánod, jobbra dobd, ha belföldre, balra. Bélyeget könyvesboltokban, újságosoknál kapni. Pufi borítékot tegnap konkrétan nem is kaptam, de ma kb 1 órányi google piszkálás után lett egy címem, ahol volt boríték, de nem volt posta, pedig a wiki szerint ez az egyetlen normális postaként működő bolt. Viszont az eladó adott két címet is a centrumban, valami hihetetlen megérzésnek köszönhetően pedig egyenesen oda is találtam. Nos, ez is egy újságos, de volt mérlegük, és rátették a levelet [a fő bajom a bélyegvevős megoldással, hogy ma pl 3 ékszert küldtem egy borítékban, így tippem sincs, milyen súlyhatárba tartozik a levél, vagyis milyen bélyeg kerül rá].

Csak az érdekesség kedvéért az ajánlott levél árai:
1. The Netherlands 7.70 EUR
2. Europe 9.50 EUR
3. Everywhere else 16.00 EUR

Igen, egy USA-ba szánt ajánlott levél 16 euró. Ez Berlinben maximum 5,5 volt (ha vastag volt a csomag, mert ott nem súlyra ment), Pesten 1100 Ft (kevesebb, mint 4 euró). Mondjuk az eladó is nézett nagyot, amikor kiderült, hogy nem ajánlottan viszont 1 (azaz egy) euróért megy ugyanez a levél Amerikába. Ezek után már nem különösebben lepődtem meg azon sem, hogy a hivatalos postai táblázat szerint nincs olyan opció, hogy a levél 1 euróért menne az USA-ba, az Etsyn meg minden holland bolt 2-3 eurót ad meg ugyanerre. (Oké, Berlinben is mindig bolygóegyüttállástól fügött, hogy a csomagot 3-6 euró között épp mennyiért viszik el. :P)

Ezek után remélem, hogy legalább hatékonyabban működnek, mint a Magyar Posta, és kevéssé szórják el a leveleket - kár, hogy a délutáni keresgélés kapcsán belebotlottam egy etsy topicba, ahol valaki épp azt fejtegette, hogy elsőre eltűnt a levele, amit Hollandiában adott fel, amikor újra küldte, az is eltűnt, így ő nem hajlandó már simán feladni.

[Nagyon zárójelesen pedig azt sem értem, ha már a különböző áraknál tartunk, hogy a sampon, ami Pesten olyan 800 Ft, Berlinben mondjuk 3 euró, az itt miért kerül 5 euróba az egyik boltban, a másikban meg 6-ba?? És nagyon sok terméknél ez van: az egyik boltban 3 euró, a másikban 4.50 ugyanaz. Nem 1-20 cent különbségek vannak, és már a legolcsóbb ár is sokkal több, sokszor majdnem duplája, mint Berlinben...]

1 megjegyzés:

  1. Szép árak, nem mondom. Kint kell dologzni és Romániában kell elkölteni... vagy valami kínai tartományban :(

    VálaszTörlés