2013. szeptember 4., szerda

Évnyitó parti és holland kurzus

Megvolt az évnyitó tegnap este, aztán meg parti sokáig. Már megint megetették a kis társaságot. ;P Bár lakótárs felvilágosított, hogy ő is azt hitte, mennyi jó buli lesz majd ingyen kajával és sörrel, de sajna csak az évnyitó ilyen. :P Viszont előkerült a másik magyar is, kiderült, hogy másodéves, és komolyan mondom, a másodikosok kötelességnek érzik az elsősöket riogatni, vagy szerződést írtak alá erről, de intézményesen mindenki azzal szívat minket, hogy milyen kemény lesz a suli. Amikor esetleg megemlítem, hogy dolgoznék, megveregetik a vállam, amikor meg mondom a webshopot, már csak szimplán lesajnálóan néznek, hogy "felejtsd el". Még egy magyar lány van elvileg a suliban, de még senki nem találkozott vele. :P Amúgy meg öten vagyunk összesen akik a DAE-ra járunk/jártunk és Eindhovenben vagyunk, majd lesz elvileg valami találkozó is, ha sikerül összeszervezni. Azért az is jellemző, hogy a lakótársam is Svédországban nőtt fel, a másik srác meg részben erdélyi, de inkább osztrák (nem is a facebook csoport szintjén mozgott a társalgás :PP).

Reggel volt fél óra holland, amiről sajna kiderült, hogy valójában csak egy reklám az egész. Lesz holland tanfolyam, nem kötelező, de 3 kreditet ér, ha sikerül a vizsga. 20 óra (vagyis 20x2), és 20 hét. Egyelőre fogalmam nincs, menjek-e... Egyrészt ott kezdődik, hogy könyvvel együtt 250 euró a kurzus (úgy tűnik, nincs olyan opció, hogy könyv nélkül megyek, pedig azt tudtam volna szerezni a másodikosoktól). Ha nem sikerül a vizsga, nem kapod meg a kreditet, ellenben minden szerda reggel fél 9-től fél 11-ig van, ami azért szívás, mert a szerdánk a szabadnap. Ha mázlim van és találok munkát, simán lehet, hogy 9-re vagy 10-re kell menni dolgozni, így nem tudok végig maradni a tanfolyamon. Arról nem beszélve, hogy tényleg mindenki azt mondja, hogy húzós lesz az iskola, ha az első trimesztert túléljük, egy fokkal jobb - de nem tudom, akarom-e meg tudom-e a minimális szabadidőm és energiám még ilyen intenzíven holland tanulásra fordítani. A könyv nagyon durva, sok szöveggel, szavakkal, minden, és a végén "csak" egy A2-es papírt kapunk, és tovább nem is folytatódik a kurzus - a viszonyítás kedvéért a B1 az alap, nekem az van németből, valamivel felette vagyok gyakorlatilag, de pl dolgozni soha nem volt elég a B1 sem. Ugyanakkor ha túlélem az első évet és megoldódik valahogy a munka-vonal is, akkor meg jó lenne már idén hollandul tanulni, nem csak jövőre kezdeni el. Másrészt viszont még bőven lenne mit tanulni angolul is, szóval lehet, hogy a hollanddal csak kiszúrok magammal. Mondjuk eredetileg is második félévtől szerettem volna tanulni, de sajna ilyen opció nincs, esetleg ha van hely, még jövő évben elkezdhetem, ha idén kihagyom.

Most pedig azt hiszem, megyek és letámadom a főbérlőt, hogy segítsen már elintézni a bejelentkezést, mert az egész kitöltendő papír holland, és természetesen a telefonos menü is az, ahol időpontot kéne kérni. :P

1 megjegyzés:

  1. 250 euró? Szerintem te nem egyetemre jársz, hanem simán egy oktatási centrumba, ahol minden elvégezhető "tanfolyam" pénzbe kerül.

    VálaszTörlés