2013. szeptember 5., csütörtök

Plasztika és textil műhely

(...illetve egyéb szenvedések. :P)

Ma reggel plasztika volt, utána meg a textil műhelyt néztük meg. Eddig azt hiszem, ezek tetszettek a legjobban. Ráadásul a plasztikából be sem engedtek minket a kerámia-gipsz műhelybe egyelőre, csak egy makettoló teremben ültünk egész délelőtt. Profi szellőzés, nem fulladsz bele a porba, egy rakás féle modellezőanyag, mindenféle gép hozzá... A terem másik felében öntőmintákat lehet pl levenni szilikonból meg különféle gumikból, lehet műgyantát önteni - meg úgy kb mindent, minden színben és minőségben.

Kaptunk egy kocka poliuretán habot (vagy mi ennek a neve... szerintem nem purhab, vagy annak egy formája, mindenesetre pu foam néven fut itt), abból kellett valami készíteni. Teljesen ránk volt bízva, hogy mit faragunk ki belőle. Kis sarokreszelőkkel meg csiszolókkal álltunk neki, és amúgy nagyszerű szórakozás volt. :) Most tényleg nagyon sajnálom, hogy nem működik a fényképező a telefonomon, mert egyáltalán nem tudtam dokumentálni a végeredményt. Amiről fotóm van, az már az az állapot, amikor rávasaltak egy műanyag fóliát. Ez a műanyag minta azért kevésbé finom, mint a habból faragott változat volt, ráadásul nem lehet kiszedni belőle a habot, ha ezt negatívként akarom használni, kell rá még egy réteg cucc (gumi, szilikon, műanyag, gondolom ártól és attól függ, milyen anyagot öntünk bele a végén).

Műanyag minta a habból faragott levél formámról

ha megfordítom a műanyagot, ott van benne a hab makett

Megtanultunk műgyantát önteni meg színezni is. A színt mi kevertük ki (túl sötét lett :P) és sima, sütis szilikon formába öntöttük a gyantát (5 perc alatt kötött).

Sötétkék műgyanta rózsa

Ez meg egy nem túl jól sikerült karkötő alumíniumból, és a tegnap esti fémes órán készült. Kb 20 percem volt összedobni valamit, és igazából a különböző lemezvágókat meg a hajlítógépet szerettem volna kipróbálni.

A textilműhelyben nagyon gyorsan végeztünk, alapvetően nagyon pici a műhely. Kérdezték, kinek milyen előképzettsége van (és kiderült, hogy a lány, aki a műhelybemutatót tartotta, pont kötés specialista :). Rengeteg színű, anyagminőségű cérna van, textilek, bőrök, kötőgépek és szövőgépek, sima-, bőr- és ipari varrógépek. Első trimeszterben biztos, hogy nem fogunk a textilműhelyben dolgozni, és az év folyamán később sem nagyon egyelőre.

A sulin kívül pedig most már egy hete szenvedek a hivatalos ügyekkel. :( Felhívtam az egyik hivatalt sofi számért, amiről kiderült, hogy én nem kapok, mert van állandó lakcímem Hollandiában és ez csak azoknak jár, akinek még nincs, és/vagy 3 hónapnál nem biztos, hogy tovább maradnak. Mivel én be vagyok iratkozva az első évre, esélyes, hogy tovább maradok (bár ebben nem mindig vagyok annyira biztos :P). Így nekem máshol kell bejelentkeznem... Oké, netről leszedtem a bevándorlási hivatal címét. Elmentem, adtak sorszámot, sorra kerültem. Kiderült, hogy előbb be kell jelentkeznem a lakcímre, azt itt nem lehet, és adtak egy adag kitöltendő papírt, meg hogy szerezzek az iskolából papírt, hogy ott tanulok.

Igazából már leírni sincs kedvem, hányszor kínlódtam végig magam holland menüs telefonokon, könyörögtem angol ügyintézőért, próbáltam megérteni, hogy hogy működik a rendszer... (pl _mindenhova_ telefonon kell időpontot kérni és angol menü nincs, így addig sem jutsz el, hogy ügyintézővel beszélj). Most van egy időpontom a lakcím bejelentkezésre jövő péntekre, meg egy két hét múlvára a bevándorlási hivatalba. Hatmillió papírt, igazolást kell vinnem. a suli meg lényegében semmit nem segít, pedig szóban és írásban is kértem. Holnapra meg van egy időpontom az oktatási hivatalba vagy irodába vagy mi a jó ég (holland az egész ugye, az összes elérhető dokumentum, minden...). Elvileg ők tudnak segíteni a szoctámmal kapcs, amire a suliban szimplán csak csúnyán néztek, a levelemre meg nem válaszoltak, itt meg arra nézek csúnyán, hogy nincs munkám. [Amúgy marhára nem kéne senkinek vonogatni a vállát, ugyanis a szoctám úgy működik, hogy csak akkor kapod meg, ha van egy részmunkaidős állásod heti 2x8 órával, és ha esetleg még sincs, vagy nem fejeznéd be az iskolát, akkor vissza kell fizetned az egészet. És ezek után attól is függ, mennyit kapok, hogy mennyire vagyok rászorult. Szóval nem ajándék pénz, amit zsebre vágok és jó nekem - ezért sem értem, miért nem segítenek egyáltalán az iskolában... :/]

Ezen kívül pedig mindenki drukkoljon, lehet, hogy lesz végre biciklim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése