2013. október 22., kedd

Dizájnhét, diplomashow

Vasárnap megnéztem az iskolában megrendezett diplomakiállítást. Kb 100 munka van kint, BA és master diákok diplomamunkái együtt.
Érdekes volt látni, hogy melyik szakirányon mi készül (szerintem kb bármi bárhol készülhet :P). Engem meglepett, hogy mennyire szuper munkák voltak kint, kb azt éreztem, hogy ha valami nem is annyira jó, az csak egyszerűen rosszul van prezentálva. Minden munkánál volt egy elvihető, rövid bemutatás a munkáról, mi és miért készült. Sok helyen volt videós bemutató is, ami sokat dobott a szimpla tárgyakon. Még a héten biztos, hogy vissza fogok menni nézelődni.
Ami még meglepett, hogy tulajdonképpen minden tárgynak van "létjogosultsága", azaz létező problémákra reflektálnak, nem öncélúan egy szép bútor vagy tárgy, hanem a tervezésnél tényleg a körülöttünk levő világból indultak ki a tervezők. És emellett persze a végeredmény is szép és használható.

Itt van az összes ott készült fotó (nem fotóztam minden nyilván), ide csak az érdekesebbeket teszem be, meg amiről tudok is mesélni, hogy micsoda (nem mindegyiknél volt energiám a végén végigolvasni a tájékoztatót :P). Itt az összes kép:
https://picasaweb.google.com/105366303356532421688/DDWGraduationShowDAE

Ez a szék alapból nagyon szép, de kb 3 másodperc alatt lapjaira lehet szerelni. Man and mobility szakirány asszem, költözésnél elég jól jön. :)


Macskahordozó. :) A videó nagyon cuki volt, az alap koncepció az volt, hogy akinek van macskája, tudja, hogy kb lehetetlen becsalogatni a macskát a hordozóba. Egyébként nagyon szépek a táskák, macska nélkül is. :)

EasyFuneral, azaz EasyTemetés az Easyjet mintájára. Volt vicces weboldal is, ahol ugyanúgy hozzá lehet adni a plusz szolgáltatásokat a temetéshez mint az Easyjetnél a nagyobb poggyászt, stb. :P Azért kíváncsi lennék, a légitársaság mit szólt hozzá...

Életnagyságú szobor

Ami mindenhol ott lehet velünk. A képen nem látszik jól, de az első fotón egy kórházi ágy mellett ül, a másodikon egy nő eszi egyedül a szülinapi tortáját, a harmadikon a ház előtt ül. Néha jó lenne, ha itt is ülne egy ilyen a szobában...

Soft Concret volt a projekt neve, és az egyik kedvencem. A fotó nem adja vissza, de mindenféle beton felület és elem, sokszor puha anyagokkal kombinálva. Szuper köztéri bútor-fotók voltak róla, de egy lakásban is jól mutat egy-egy ilyen fal.

A fotókon szereplő emberekkel készült egy rövid interjú: mit szeretnek, mi a hobbijuk, stb, ez alapján kerültek a különböző motívumok a pulóverekre. Amúgy kötött, és szerintem szuper az ötlet. ;) A projekt neve is nagyon találó: KnittID.

Segédeszköz, hogy az embernek olyan testtartása legyen, mint amilyet az újságokban látunk a modelleken. :P



A két lámpa alapvetően a mozgásra épül: a felső követi az élőlényeket, az alsó sötétségtől függően változtatja a fényerejét és szintén követi a kezed, ha integetsz neki. ;) A készítővel kellett interjút csinálnunk (Mand and Well-being szakirány, ezt jelöltem meg elsőnek). Maga az interjú is nagyon érdekes volt, érdemes megnézni a srác videóját a két tárgy működéséről:
Ez még nem működött lámpaként: http://www.boblab.nl/wordpress/umo/
A srác amúgy azt mondta, nem igazán elégedett a végeredménnyel, valami sokkal természetesebb dolgot akart létre hozni, ez túl "robot" lett, úgyhogy még fog kísérletezni vele, hogy lehetne emberközelibbé tenni. Amúgy jelenleg Londonban dolgozik egy dizájnstúdióban, amennyire mesélte, kb álom meló lehet (a stúdió vállal belsőépítész, lakberendezős munkákat is, de írnak cikkeket magazinokba is), már a gyakorlatát is itt csinálta, aztán pedig felvették ide állandóra, ahol egyébként inkább bútorokat tervez, nem olyan jellegű dolgokat, mint a diplomamunkája volt. :)

2 megjegyzés:

  1. Azon a széken üljön az, akinek hét anyja van; értelmes macska pedig *semmilyen* hordozókosárba nem megy be, mert egyszerűen az évmilliók alatt megtanulta, milyen hordozókosár-formák léteznek. De jó volt a post, így azért érthetőbb, mint csak képekkel, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Mi a baj a székkel...? Nem esik szét, meg semmi. :P
    Dee, a macska belemászik a dobozba meg a zacskókba is, ez meg kinyitva olyan, mint egy kosár. A videón belement. :P

    VálaszTörlés